אדריכלות
"לפעמים, כדי שמשהו אחד ייבנה, משהו אחר צריך להתפרק"
אסטוריה ליאוני, מנכ"לית מרכז אסטוריה ומפתחת שיטת ה-CMT, בנתה בית ביישוב צופים שמספר את סיפורן הנשכח של הכוהנות הכנעניות. מסע שהתחיל בפורטוגל עם שאמן ספרדי ומגרש שקרא לה, והגיע לכחול מלכותי, שיש שמזכיר ציורים ארכיאולוגיים וקליניקה שמחזירה נשים אל עצמן
לאסטוריה ליאוני, מנכ"לית מרכז אסטוריה, היה הכול: קריירה מצליחה כדיפלומטית, משפחה מאושרת ואלבום שירים שזכה לאהדת התקשורת הפורטוגזית. ואז פגישה מקרית עם שאמן ספרדי הובילה אותה לפתח את שיטת CMT - תרפיית הזיכרון התאי. כמה שנים מאוחר יותר ליאוני רוכשת קרקע ובונה עליה 'מקדש' להתפתחות עצמית, עוצמה וריפוי.
"הגעתי ליישוב צופים כדי לחפש מגרש שעליו אבנה את ביתי החדש," מספרת ליאוני "וברגע שדרכתי במקום הרגשתי שהגעתי הביתה, שהאדמה קוראת לי, שזאת אדמה עתיקה ומיוחדת... מיד החלטתי לרכוש את הקרקע".
הרכישה הזו הייתה השלב השני, ואולי אפילו השלב המסכם (אבל אצל ליאוני אין לדעת,) במסע חיים רצוף צירופי מקרים, שהוביל להקמת בית שמהדהד את סיפורן הנשכח של הכוהנות.
צילום: עוז זיקו דורון. מכל מקום נשקף הנוף הבתולי, הפראי.הכול התחיל ביאכטה בפורטוגל
"לפני 12 שנה, כשגרתי בפורטוגל במסגרת שליחות דיפלומטית, חוויתי חוויה שהיום אני יודעת להגדיר אותה כהתעוררות רוחנית אינטנסיבית", ליאוני משחזרת. "לכאורה, החיים שלי היו מושלמים בבית יפיפה למרגלות האוקיינוס האטלנטי. היה לי תפקיד בשגרירות, ובמקביל הוצאתי אלבום שזכה להצלחה מקומית".
ההצלחה המוזיקלית הגיעה כצירוף מקרים שאת ליאוני עצמה אינו מפתיע: "הלכתי לראות דירה למגורים וכשנכנסתי פנימה הבחנתי בפסנתר ובהרבה אלבומי זהב בסלון הבית. התברר שהבעלים של הדירה הוא מוסיקאי מפורסם. סיפרתי לו שאני זמרת ישראלית והוא ביקש שאשמיע לו שירים שלי. אחרי שהאזין להם הוא הזמין אותי להוציא אלבום דרך חברת התקליטים שלו... התקשורת הפורטוגזית גילתה רב עניין בזמרת הדיפלומטית הישראלית, ומהר מאוד זכיתי לחשיפה גדולה".
ואז, בשיא ההצלחה המקומית, עוד מפגש מקרי פתח בפניה שער חדש. "פגשתי שאמן ספרדי באירוע על יאכטה ונוצר בינינו חיבור חזק. לאחר מכן הלכתי אליו לטיפול, וכבר בסשן הראשון חוויתי התעוררות רוחנית שבסופה הבנתי שהייעוד שלי הוא לעזור לאנשים להרגיש טוב יותר עם עצמם".
צילום: עוז זיקו דורון. בגינה ישנם פרחים מכל הספקטרום של הכחול.ריפוי שמתחיל מבפנים
ההבנה הזו דרשה מליאוני עבודה עצמית עמוקה: "הבנתי שכדי לעזור לאחרים אני צריכה לרפא את עצמי. כילדה, גדלתי בבית מורכב עם אבא חורג פוסט טראומטי, והרגשתי שהריפוי שלי צריך להתחיל בריפוי זיכרונות הילדות. שאני צריכה ללמוד, להבין ולהתנסות, עד שאמצע את הדרך".
הידע שצברה הפך לשיטת טיפול מצליחה. "כשהגעתי לארץ התחלתי לעבוד עם השיטה שפיתחתי ומהר מאוד נבנתה קהילה והתחילו להגיע אנשי מקצוע, שרצו ללמוד את השיטה שנקראת CMT, Cell Memory Therapy, תרפיית הזיכרון התאי".
כשליאוני מסבירה על השיטה שפיתחה, עיניה בורקות: "אנחנו הופכים להיות הבמאים של הזיכרונות שלנו. עריכת הזיכרונות משפיעה על כל תפיסת העולם שלנו, משום שברגע שהתת מודע מאמין בתסריט החדש של הזיכרון, המציאות בחוץ מתחילה להשתנות".
צילום: עוז זיקו דורון. הנוף והבית נותנים מין תחושה של אסקפיזם מהמציאות.מסע התפרקות פנימי
במסגרת השינויים שעברה, ליאוני מחפשת לעצמה בית חדש, וכך היא מגיעה לאותה אדמה עתיקה, אולם הדרך להגשמת חלום הבית הייתה רצופה במכשולים. "כשהתחלתי לבנות, מלחמת ה-7.10 פרצה. לצד ההלם והכאב מהמלחמה, הבנייה נעצרה משום שלא היו פועלים. מצאתי את עצמי אימא חד-הורית עם שלושה ילדים שחייבת לסיים את הבנייה תוך חצי שנה, אחרת לא יהיה לנו היכן לגור. החלפתי קבלנים, חיפשתי פועלים, חשבתי על פתרונות חלופיים... אפשר לומר שהפכתי לקבלנית".
"בתוך כל הסחרור הזה אמרתי לעצמי 'לפעמים כדי שמשהו אחד ייבנה, משהו אחר צריך להתפרק'. הרגשתי שאני עוברת מעין מסע התפרקות פנימי עמוק, שהוא בעצם השער השני שלי בחיים. בפורטוגל חוויתי התגלות, ודרך בניית הבית חוויתי התפרקות, שהובילה אותי למקום גבוה יותר".
צילום: עוז זיקו דורון. אסטוריה ליאוניבשלב זה, החיבור לאדמה קיבל תפנית יוצאת דופן: "תוך כדי הבנייה התחלתי לחלום חלומות ולראות חזיונות על תקופה אחרת, התקופה של כנען העתיקה. הרגשתי שחזרתי אל האדמה הזו לאחר שלושת אלפים שנה. הרגשתי שחייתי שם, שהייתי כוהנת ומיילדת כנענית. ממש ראיתי את התקופה ההיא, את הטקסים, את אורחות-החיים... נפתח בפניי שער לעולם של 'מלכות נשית', ככה אני קוראת לזה".
כדי להבין ולתקף את החוויות, ליאוני פנתה שוב לעולם המחקר. "דרך כל מיני כתבים שגיליתי, מחקרים ארכיאולוגיים וספרי היסטוריה, למדתי שכאן היו שלושה מקדשים שבהן שרתו הכוהנות. המשכתי לחקור את הנושא עם הגיפטולוגית ד"ר גלית בן תובל, ומסתבר שיש ממצאים שמוכיחים את כל התקשורים שהגיעו אליי".
צילום: עוז זיקו דורון. שימוש בכחול כמוטיב מרכזי, כפי שהכוהנות בכנען נהגו לצבוע את בתיהן.קוד הכוהנת בתוך כל אישה
"הרגשתי צורך עמוק לכתוב את התגליות שלי, וכך התחיל המסע של הספר שלי שנקרא 'שנת הכוהנת' המספר על נשמה אחת שנודדת בין שני ממדי זמן שונים. על אותה אדמה, מתנהלים החיים של האישה המודרנית ושל הכוהנת הכנענית".
עבורה, מדובר בשליחות של ממש. "חשוב לי", היא אומרת, "להעביר את הידע של הכוהנות, הן אומנם נרדפו ונקברו תחת שכבות רבות של אפר, אבל הן נמצאות בתוכנו. בתוך כל אישה יש עוצמה וריפוי, אני קוראת לזה קוד הכוהנת, ואני מאמינה שהקוד הזה מתעורר בתקופת מעבר או חלילה בתקופת שבר. כשהוא מתעורר הוא לא עושה הנחות, כי הוא רוצה להוביל את האישה לעבר ה'מלכות'".
צילום: עוז זיקו דורון. מרגוע לנשמה, בתוך הבית ומחוצה לו."כחול זה צבע המלכות"
החזון הרוחני וההיסטורי תורגם גם לעיצוב הפיזי של הבית, בעזרתו של מעצב הפנים שי דויד. "כשנפגשתי עם המעצב שי דויד, אמרתי לו שהאדמה קוראת לי ואני רוצה שהוא ימצא דרך לספר את הסיפור של האדמה ולמסגר אותו כמו שממסגרים תמונה בסלון. אמרתי לו שאני רוצה שהאדמה תדבר איתי גם כשאני נמצאת בתוך הבית. שי דויד עיצב את הבית כך שהבחוץ נכנס פנימה. השתמשנו בהרבה אבן טובה, חומר טבעי שאני אוהבת מאוד והוא מתחבר לסיפור ההיסטורי שאני רוצה לספר".
צילום: עוז זיקו דורון. ספרה של ליאוני."הכוהנות צבעו את בתיהן בכחול וגם אני השתמשתי בו. כחול מבחינתי זה צבע מלכות, זה צבע של לילה, של מסתורין, של כוכבים, של עומק שאין לו סוף. הכחול מעניק מרגוע לנשמה שלי... תכננתי עם מעצבת המטבחים, שלי לוינסקי, מטבח כחול עם כפתורי זהב שהכניסו את המלכותיות של הלילה. יצא מטבח מרהיב עם שיש ענק שמזכיר ציורים ארכיאולוגיים. השיש עצמו מספר את הסיפור. על השיש הזה אני רוקחת את הטינקטורות והצמחים של הכהונה ומוציאה מהם נוזלים מרפאים, אני קוראת לזה זיקוק אורות. בגינה, ביקשתי מהגנן שישתול לי פרחים מכל הספקטרום של הכחול".
צילום: עוז זיקו דורון. האדמה מדברת, גם בחללים הפנימיים.כיום, הבית והקליניקה מהווים מקור של שקט וריפוי. "כשהמטופלות מגיעות לקליניקה", אומרת ליאוני, "הן מיד נרגעות מהנוף הבתולי שמקיף אותן. הנוף והבית נותנים מין תחושה של אסקפיזם מהמציאות הכול כך טכנולוגית, כל כך מהירה. הנוף, לצד העיצוב שמחובר לטבע, מחזירים למקצב יותר רגוע".
היא מוסיפה: "אני מרגישה דחף, שגדול ממני, להחזיר את הכהונה הנשית, לתת לה ביטוי, להחזיר עטרה ליושנה. אני מאמינה שנשים יכולות לרפא את העולם, אבל כדי שהאישה תוכל לעשות זאת, היא קודם כל צריכה לרפא את עצמה".
צילום: עוז זיקו דורון. מטבח כחול עם כפתורי זהב שמכניסים את המלכותיות של הלילה.מה מתרחש? כל מה שחדש בענף העיצוב והאדריכלות
פעם אחת ולתמיד: ההבדל בין אדריכל למעצב פנים
מגדלים באוויר: הבניין שישנה את רובע העסקים של מיאמי
מפרנק סינטרה ועד לעניי העיר: מי האדריכל שבנה את לוס אנג'לס?
המטבח שלך מקצועי? אין לך על מה להתנצל
המעצב של דיור זכה בפרס בשבוע העיצוב בלונדון
כתבות נוספות
עיצוב בתים פרטיים עם חדרי ארונות
יוצאים לשטח - עבודות בוגרים 2010
א.צ טכנולוגיות: תקני EPD ו- LCA | ככה נבנה עולם בריא יותר
מתאבנים מתערוכת הריהוט במילאנו 2011
עיצוב חנות לייף סטייל ברומא
כשכל תהליך הבנייה מנוהל תחת קורת גג אחת
פרויקט שנתפר על פי מידות הלקוח
פרויקט היוקרה באילת שמתכתב עם הנוף
מלאכת מחשבת
טכנולוגיה חדשה תכפיל את גובה גורדי השחקים
תערוכת הרהיטים מילאנו 2009
קלאסיקה אופנתית במיטבה אל מול הים התיכון
העולם החדש של עיצוב חדרי נוער
הבית שמבקש שקט: למה כולנו נמשכים עכשיו לעיצוב יפני
בנייה ירוקה - דיור בר קיימא
תקציב קטן- פוטנציאל גדול
מדפדפים קדימה
רחובות פותחת שערים: כך נראה אצטדיון הכדורגל החדש שלה מבפנים
מקצב של שקט
סובב עולם- תערוכות עיצוב ואדריכלות בעולם
האקשן של תל אביב פוגש שדות ירוקים
בית כפרי במושב בני עטרות
TOOY - מותג תאורה חדש ב-GLOW Light Gallery
לא צריך טירה באנגליה...
החומר הכי לוהט במטבח: כך הפכה הנירוסטה לסמל היוקרה החדש
מרחב אחד, המון חיבורים
פסטורליה מכל זוית
פתרונות התאורה שאתם חייבים להכיר לפני תקופת החגים הקרובה
ספסלים
מבוא לעולם המטבחים
עיצוב חדרי ילדים ונוער
שילובי חומרים בעיצוב בית פרטי
פיסת אירופה קטנה באשקלון
עיצוב בתים ובניה טבעית
תערוכות בוגרים במחלקות לאדריכלות ועיצוב
עיצוב הבית בתקציב מהודק
חמים ונעים - וילונות ושטיחים
איקאה חוגגת יום הולדת 100 למייסד בתערוכה על יזמות
עיצוב ותכנון בית בהוליבוד
שיפוץ דירה: איך עושים את זה בהצלחה
Blip, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: יצהר גלמידי
מצעד האור
חדשות וחידושים - 122
להשיג את המראה הבינלאומי, בקלילות
תכנון בית פיסולי בסביבת אלפים מושלגת
באלאנס על הים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: סטודיו 26
ארז שטיינברג, בעליו של סטודיו EG מרצה אורח בכנס בנייה ירוקה 3
משרדי חב' "אנגל אינווסטמנט" ומשרדי עו"ד "חת שריד גרובר ספיר-חן לברון"
סוד העיצוב העל זמני: עצבו לכם בית שלא מתיישן
פויליון כניסה מהרחוב לתחנה תת-קרקעית הצעה לעיצוב הרכבת הקלה. ולדימיר מרקובסקי
כשאירופה פוגשת כפר ישראלי
זה הדבר שחבל שרוכשי דירות לא מבקשים
עיצוב ותכנון מלונות בעולם
אלף גוונים של רוגע
תכנון ועיצוב בית בטבעון
עיצוב מול אלגוריתם
חדר משלנו
מחזירים עטרה ליושנה
דגן מושלי- מרצה בכנס inno 2017
להיות שם
חזרה לבית ילדותי
מלון בוטיק בסינגפור
חשיבות האיטום במהלך שיפוץ ועיצוב מחדש של בית
תערוכת Batimat 2009
לא רק חול וחול: מדבריות הם לפעמים גם הפתעות לא מצופות
פנטהאוז מול הים: דירת נופש מינימליסטית בעיצוב
האם יש צבע שיכול למשוך שפע לגינה שלכם?
הפנטהאוז מדהים, וחדר הרחצה וואו
המעבדה של המעטפת האמורפית / מעטפת שיוצרת בקרת אקלים משתנה
טעימות מעוצבות
דארק בלקבורן,מנחה הסדנא, מעניק ערך שלא יסולא מפז לעסקים
עיצוב דירה - גבוה מעל הנוף
"הרמנו את המגדל על ה'עקבים' שלו כדי שהעצים, המים וחיי השכונה ימשיכו מתחת"
אם כבר לבשל אז כמו מלכה
לחיות את הפנטזיה
היצירות הנסתרות של פרנק גרי
מסעדת כרמלה סופרנו, גורמה פיצה בר
מה משותף לעיר שהתאוששה מרעידת אדמה, לנמל פולני חדש ולתיאטרון בלב היער?
לייף סטייל גרסת המחר
המגמה שעושה פלאים בבית הישראלי
החשיבה של פרנק לויד רייט בניו-יורק, דמותו של מיק ג'אגר בלונדון ועוד מתוך מדור "עיצוב סובב עולם" מגזין בית ונוי
שקוף שזה זכוכית - מבט החוצה
חותָם בקיים
גני פרובנס
בר מסעדה בביג'ין - תכנון ועיצוב
אדריכל אילן וויסברוד, סטודיו GAIA, ניו יורק
חכמה גדולה
שנה חדשה מתחילים עם ZAGA
תכנון ושיפוץ בית ביפו
המטרה של המעצבות להכניס את הים במלוא עוצמתו
רדה אמלו REDA AMALOU - ועידת נצרת ה- 2 21.9.2016
משחק ילדים
הבית שנבנה מסביב לפרארי האדומה
ידידותי לכיס נעים למראה
חומרים חדשים - 113
חומרים חדשים - 116
יוקרה משתלמת
ארומה של פעם כאן ועכשיו
רצף זהוב
המדריך לריצוף וחיפויים

