שם קוד: עיצוב ירוק
חומרים

שם קוד: עיצוב ירוק

אחד המאפיינים של מעצב טוב הוא יכולתו להיות יצירתי על אף חסמים העומדים בדרכו- תקציב מוגבל, עמידה בתקנים, לקוח צודק וכד', ועכשיו, בעידן שוחר אקולוגיה, מנסים להציב לו גם אתגרים סביבתיים?? אפשר לראות זאת כמעמסה, ולחלופין כהזדמנות פז ליתר יצירתיות והשפעה. עיצוב ירוק זה השם שהוצמד לעיצוב מתחשב בסביבה, אך אפשר לקרוא לו גם עיצוב מקיים, מועיל, אחראי, חכם או מתוחכם.  כך או אחרת, בשורה התחתונה, מדובר בשפה, בשינוי הרגלים וביישום ערכים חדשים-ישנים שתרבות הצריכה עירערה.

בשנת 2011 נולד לעולם האזרח השבעה מיליארד. לפני אלף שנה היו סה"כ שליש מילארד, במאה השנה האחרונה הכפלנו את כמות התושבים על פני כדור הארץ ויותר (NPR.ORG), וקצב הילודה ממשיך לעלות, כאשר ביחס הפוך לו מדלדלים משאבי הטבע והופכים יקרים יותר ונגישים פחות. באתר Goldprice.org  מסתמנת בעשור האחרון עליה של כ- 450%  במחירי הזהב,  עלייה משמעותית שבאה לידי ביטוי כמעט בכל תחומי החיים- אוכל, אנרגיה, מחירי הדיור ועוד, ואשר משמעותה העיקרית היא עלייה בשיעור העוני  וירידה הדרגתית באיכות החיים. 

לא ניתן לחיות באותה רמת חיים ללא  חומרי גלם יקרי ערך דוגמת זהב, נחושת, ומתכות יקרות נוספות, ועם זאת, ביותר ממחצית כמות המתכות השמישות ביותר בעולם, אחוז המחזור אינו עולה על  אחוז אחד בלבד  (www.waste-management-world.com). מעורר השתאות? בהחלט כן. אומרים שפלאפון חכם אחד מכיל כמעט את כל האלמנטים הכימיים מהטבלה המחזורית* , אז בואו ננסה לאמוד רגע- כמה פלאפונים החלפנו כל אחד מאיתנו בעשור האחרון? מי סופר, אך קרוב לוודאי ש - 99% מהם מצאו עצמם מתפרקים בדרך שאינה ראויה ומחלחלים למי האיכות שלנו ולקרקע הפוריה שעוד נותרה נקייה מזיהום. 

פסולת או משאב?

המונח היררכיית פסולת כשמו כן הוא- מתעדף באופן מדרגי את אופן הטיפול בפסולת, או בעצם, וליתר דיוק, במשאבים שלנו. השלב העליון בהיררכיה מתייחס להפחתה במקור. חברת "Partners for innovation”,  חברת ייעוץ הולנדית לחדשנות בת קיימא, מציינת באתר שלה כי "מעל 80% מההשפעה הסביבתית של מוצר נחרצת בשלב העיצוב". שלב זה, בו אנו יושבים מול שולחן השרטוט/המחשב הוא אמנם הראשוני ביותר, אך גם המכריע- זהו השלב  בו ניתן להתחשב בכל שלבי חייו של המוצר, החל מהמקור ממנו נחצב חומר הגלם הראשוני, דרך שלבי הייצור, שימוש הלקוח ועד שלב הטיפול בפירוק המוצר והשמשת חומרי הגלם חזרה למשאב. השלב הבא הוא אפשרות לשימוש חוזר, כמו למשל, עיצוב בקבוקי מים כך שיתאימו למילוי מספר פעמים, ולאחר מכן מחזור הכולל ניקוי בקבוקי השתייה, גריסתם והתכתם לכדי מוצרי אריזה חדשים. השבה לאנרגיה, שמשמעותה שריפת החומרים ומיצויים  לכדי אנרגיה, נמצא בדרג נמוך, מאחר והוא מכלה את המשאב ומאפשר לנו למצות אותו בפעם האחרונה. לבסוף, השלב הנחות ביותר בהיררכיה הוא שלב ההטמנה - תרחיש בו רוב משאבי הטבע יחד עם חומרים מהונדסים וכימיים שהינם תוצרי יד אדם, "יושבים" יחד ויוצרים תרכובות מפלצתיות שרק הזמן יעיד על השלכותיהן הממשיות. בספר מעריסה לעריסה מציינים כי "יותר מ-%90 מהחומרים המופקים מהסביבה לצורך ייצור מוצרי צריכה עמידים בארה"ב הופכים לפסולת כמעט באופן מיידי". השאלה שעולה מנתונים אלו היא היכן וכיצד ניתן  לשנות את התמונה ולהשפיע על עיצוב חיינו העתידיים כדי להשיג איזון.

ביומימקרי- ליהנות מחוכמתו הותיקה של הטבע

"ביומימקרי הינה דיסיפלינה רב תחומית המקדמת חיקוי ולמידה מהטבע לפיתרון בעיות בדרכים מקיימות" מגדיר ארגון הביומימקרי הישראלי את התחום הרואה בטבע מדריך ומאגר מידע עצום של סוגי מבנים, חומרים ותהליכים מהם ניתן לשאוב ידע לטובת כינון תעשייה נבונה יותר וחברה חיונית יותר לאורך זמן. אם נתנתק לרגע מהמציאות בה אנו חיים כיום, עולות שאלות של ממש: כך, למשל, האם העובדה שהתעשייה רובה ככולה עושה שימוש באריזות מסוגי חומרים שאינם מתכלים ביולוגית או ניתנים למחזור, אך טובים לשימוש חד פעמי הינה הגיונית?  שבוע אחד של שמירת כל זרם האריזות שנכנס הביתה, יביא עמו תוצאות מפתיעות. מלבד נסיונות מעטים עדיין אין ממש פתרונות מחזור מתקדמים לאריזות החד פעמיות שהתעשייה שלנו מייצרת, אך הטבע, לעומת זאת, פיתח בתהליכי אבולוציה רבים "אריזות" נהדרות לזרעים ולפירות שהוא מייצר . במהלך של כארבעה מיליארד שנים, ה"עיצובים" הטובים שיצר הטבע שרדו-  אריזות טבעיות אלו, הקליפות, הינן קלות משקל, מאופיינות בשימוש במינימום חומר תוך הגנה מירבית על התכולה, מתפרקות ביולוגית ומייצרות חומרי הזנה חיוניים להעשרת הקרקע,  וכן, גם מעוצבות למופת- מגוונות בצורתן ובצבען. בסרטון הסברה לעידוד קיימות שיצרה ג'נין בניוס מייסדת ארגון הביומימקרי האמריקאי בשיתוף פעולה עם מגזין העיצוב האינטרנטי  Core77, היא הדגימה את התפיסה באמצעות נוצת טווס: נוצה זו בנויה מפולימר ביולוגי המכונה קרוטן (הנמצא בין היתר גם בעורו ובשיער), והינו אחד מתוך חמישה פולימרים בסיסיים שיש בטבע,  שעליהם מבוססים  כ-30 מיליון זנים מופלאים בעושרם הוויזואלי. מאידך, בעולם הפלסטיקה שפיתח האדם (לפני כ-100 שנה בלבד) ישנם כ-350 סוגי פולימרים סינתטיים אותם לא ניתן להחזיר למעגל הביולוגי, ולרוב גם לא כלכלי  למחזרם ולהשיבם לתעשייה. עובדה זו מדגישה את הצורך בתכנון ופיתוח דור חדש של מוצרים חכמים ואחראיים יותר המנצלים את המשאבים הקיימים ללא הותרת זיהום מיותר שפגיעתו ישירה. 

אורזים ומתחשבים

חברת פומה, אחת החברות המובילות בתחומה במדד דאו ג'ונס לקיימות, פיתחה אריזות ירוקות לנעלי הספורט שהיא מייצרת. החברה יצאה מנקודת הנחה שקופסאות נעליים יוצרות מיליוני טונות של פסולת בכל שנה, ועליה למזער את הפגיעה ע"י עיצוב של אריזות מתחשבות יותר. לצורך זה הוקם צוות מומחים, עליו נמנה גם המעצב התעשייתי Yves Béhar, ובמשך כשנתיים התנהל המסע אל עבר פיתוח אריזה פחות מזהמת. הפרויקט המכונה Clever little bag מורכב מפריסת קרטון מינימליסטית בעלת עובי דופן דק ושקית בד רב פעמית הנושאת את שם המותג, ואשר בה ניתן להשתמש גם בתום השימוש באריזה. את הקרטון ניתן למחזר בפחי מחזור ייעודיים. האריזה החדשנית והאסתטית חוסכת 65% מכמות הקרטון בה נעשה שימוש לפני כן , ללא צורך בהדבקות, ובניירות חוצצים מיותרים, והתוצאות מדברות בעד עצמן: המערכת החדשנית חוסכת כ- 8500 טון נייר, 20 מליון מגה ג'ול חשמל, מליון ליטרים של מים, מליון ליטר של דלק דיזל ומפחיתה 10,000 טון פליטות פחמן. מעבר לכך נוצר חיסכון כלכלי  של 3 מליון דולר לשנה רק בזכות החיסכון בקרטון, ומיותר לדבר על ערכה התדמיתי של החברה שעלה בקרב הציבור הרחב.

להמציא את הגלגל מחדש

מהדק ללא סיכות המקפל את הדף ויוצר ציר אינטגרלי הוא דוגמה טובה לשינוי הרגל ישן, כמו גם הוכחה שאין באמת צורך בשדכן המסורתי הכולל סיכות מתכת- השדכן מסוגל להדק עד 4 דפים יחד (במידה והודפסו משני הצדדים מדובר בשמונה דפים) וחוסך במתכת, כפי שנכתב באתר החברה היצרנית "אם כל עובד משרד באנגליה היה חוסך סיכה אחת ביום, היו נחסכים 72 טון של מתכת בשנה" (Made by humens) . יתרונות נוספים של השדכן  הם היותו ידידותי יותר לילדים ושהוא אינו דורש תחזוקה ורכישה של סיכות. בנוסף, מאחר ובתום השימוש בדפים המהודקים אין צורך בהפרדת סיכות המתכת מהם, נחסכים זמן ואנרגיה רבה לממחזרי הנייר, עובדה שבעתיד תוכל להביא להורדת עלויות רכישתו של נייר ממוחזר. 

*חשוב להדגיש שמאחר ולא נמצאו הדפים הטכניים של המוצר, יש לקחת את הרעיון שהמוצר מייצג בלבד.

פריסצ קרטון מינימליסטית ודקה ושקית בד רב פעמית האריזות של פומה - תמונות באדיבות היצרן

לפני כשנה הציגה חברת פיליפס קונספט עתידני חדשני הקורא תיגר  על ניהול משק הבית כפי שהוא נהוג היום. "הבית המיקרובי" (The Microbial Home) יוצר מערכת אקולוגית מחזורית המעניקה פתרונות לאנרגיה, נקיון, שימור אוכל, תאורה ופסולת ביתית, ובכך, למעשה, הופך הבית למערכת אקולוגית מעגלית המשמרת ומנצלת את משאביה עד תום- כל תשואה הופכת לתשומה לתהליך הבא אחריה. כך, לדוגמה, "אי העיכול הביולוגי" הוא מבין המוצרים שהפרויקט הקונספטואלי מציע. האי כולל מערכת הממירה גז מטאן ממשקעי השירותים לאנרגיית חשמל שימושית; תאורת אווירה הנוצרת באמצעות בקטריות המפיקות אור וניזונות ממטאן ומקומפוסט; מתקן מחזור לפסולת אריזות פלסטיק באמצעות תפטיר; מזווה מיוחד אשר שומר על טריות ירקות ופירות וכולל מנדף מצנן ומערכת אחסון הבנויה כחלק משולחן האוכל, ועוד. החברה טוענת שבעוד העידן המכאני-אלקטרוני הביא עימו בעיות מהותיות, העידן הביולוגי מביא עימו פתרונות מקיימים יותר באמצעות אימוץ תהליכים טבעיים אשר צורכים פחות משאבים ומזהמים פחות.

מהדק ללא סיכות: מסוגל להדק עד ארבעה דפים ללא כל שימוש בסיכות, וחוסך שימוש במתכת.

איך מתחילים ליישם?

הכול, למעשה, מתחיל בכבוד לסביבה, בהתבוננות, במחשבה, בהגברת מודעות ובמעורבות. זהו תהליך ארוך ומורכב, אך בידי המתכננים טמון הכוח לקדמו- ככל שאנשי מקצוע ישאלו לגבי הביצועים הסביבתיים של מוצרים/חומרים, כך האחראים עליהם,  יבואנים או יצרנים,  יפנימו את מידת חשיבותם ואת הצורך בעשייה המכוונת לכך. בד בבד נדרש יתר חשיבה בתהליך התכנון, שבין עיקריו ניתן לציין הפחתה בחומרים, עיצוב שירות, איחוד פונקציות במוצר, תחזוקה פשוטה ומעורבות המשתמש,  שימוש בחומרי גלם לא רעילים שניתנים למחזור ביולוגי או טכני, הפחתה בתהליכי הייצור ובכלל זה בפסולת הנוצרת, חשיבה על עיצוב לפירוק ועוד ועוד... כל אלה ראויים להיות חלק מהאתגר העיצובי הבא!  

תמונות באדיבות חברת פיליפס. אי עיכול ביולוגי: כולל מערכת הממירה גז מטאן ממשקעי השירותים לאנרגיית חשמל שימושית.
תמונות באדיבות חברת פיליפס

כתבות נוספות

נקודות המפגש שבין המוכר והאהוב לחדש
תכנון
נקודות המפגש שבין המוכר והאהוב לחדש
משרד אדריכלים Sanaa - ראיון
תכנון
משרד אדריכלים Sanaa - ראיון
5 דרכים לעיצוב חדר שינה רומנטי ומפנק
עיצוב
5 דרכים לעיצוב חדר שינה רומנטי ומפנק
קיץ שיק
עיצוב
קיץ שיק
SIT & STAND - הדרך הקלה להישאר פעיל בעבודה
חומרים
SIT & STAND - הדרך הקלה להישאר פעיל בעבודה
עיצוב דירה בחיפה מול הים
אדריכלות
עיצוב דירה בחיפה מול הים
תערוכות בוגרים במחלקות לאדריכלות ועיצוב
תכנון
תערוכות בוגרים במחלקות לאדריכלות ועיצוב
עיצוב אופנה - יוז'י ימאמוטו במוזיאון העיצוב בחולון
אדריכלות
עיצוב אופנה - יוז'י ימאמוטו במוזיאון העיצוב בחולון
בין העיר לטבע: דן והילה ישראלביץ' מתכננים בתים שמרפאים את הנפש
אדריכלות
בין העיר לטבע: דן והילה ישראלביץ' מתכננים בתים שמרפאים את הנפש
המקדש הפרטי: אמנות התכנון והצבע בחלל הרחצה האורבני
חדרי רחצה
המקדש הפרטי: אמנות התכנון והצבע בחלל הרחצה האורבני
מסע בעקבות האדריכלות יוצאת הדופן בליסבון
אדריכלות
מסע בעקבות האדריכלות יוצאת הדופן בליסבון
כך דור Z משנה את כללי העיצוב של המשרד
טכנולוגיה
כך דור Z משנה את כללי העיצוב של המשרד
להיכנס לאמבט - ולצאת לחופשה
אדריכלות
להיכנס לאמבט - ולצאת לחופשה
האביב כבר כאן
אדריכלות
האביב כבר כאן
עיר פרבר
תכנון
עיר פרבר
עיצוב חללים של בית מלון על ידי הבינה המלאכותית בהשראת המעצב שיגרו באן
אדריכלות
עיצוב חללים של בית מלון על ידי הבינה המלאכותית בהשראת המעצב שיגרו באן
נגיעה של טבע ומזרח בקו הרקיע: מהפך לדירת קבלן בקומה ה-26
עיצוב
נגיעה של טבע ומזרח בקו הרקיע: מהפך לדירת קבלן בקומה ה-26
המלון החדש של זאהה חדיד ב"עיר החלומות"
אדריכלות
המלון החדש של זאהה חדיד ב"עיר החלומות"
new lab - חממה טכנולוגית עתידנית על הריסות מספנה ישנה
חומרים
new lab - חממה טכנולוגית עתידנית על הריסות מספנה ישנה
עיצוב ממקום אחר - 110
חומרים
עיצוב ממקום אחר - 110
טיט, טיח וקש
תכנון
טיט, טיח וקש
פרויקט גלילי ים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: ניר קיסר
עיצוב
פרויקט גלילי ים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: ניר קיסר
תערוכת Maison & Objet ינואר 2011
אדריכלות
תערוכת Maison & Objet ינואר 2011
תחרות הפרסום הישראלית קקטוס הזהב
אדריכלות
תחרות הפרסום הישראלית קקטוס הזהב
עיצוב מחודש לדירת גג
תכנון
עיצוב מחודש לדירת גג
תערוכת אמביינטה 2020 - יריד האקססוריז שבו העתיד הופך להווה
תכנון
תערוכת אמביינטה 2020 - יריד האקססוריז שבו העתיד הופך להווה
אמצעי הצללה - פרגולות, מרקיזות
תכנון
אמצעי הצללה - פרגולות, מרקיזות
Hotel Design Blog - הרומן האנגלי שלי חלק 1
עיצוב
Hotel Design Blog - הרומן האנגלי שלי חלק 1
הסנדלר לא הולך יחף
חומרים
הסנדלר לא הולך יחף
ההתפתחות של חוויית ההמתנה במרפאות ובתי חולים
עיצוב
ההתפתחות של חוויית ההמתנה במרפאות ובתי חולים
תכנון בית פרטי - מתלבש ומתפשט
אדריכלות
תכנון בית פרטי - מתלבש ומתפשט
מחממים את מבערי השיווק - פוסט אורח מאת קרנית בן עמי
אדריכלות
מחממים את מבערי השיווק - פוסט אורח מאת קרנית בן עמי
שיפוץ דירה - חמים ונעים
אדריכלות
שיפוץ דירה - חמים ונעים
הגיאומטריה שמחברת בין הדיירים לטבע
אדריכלות
הגיאומטריה שמחברת בין הדיירים לטבע
שיפוץ ירוק של מבנים קיימים - green retrofit
תכנון
שיפוץ ירוק של מבנים קיימים - green retrofit
חדשות וחידושים - 123
עיצוב
חדשות וחידושים - 123
המעטפת שיודעת למצמץ מול השמש
עיצוב
המעטפת שיודעת למצמץ מול השמש
טיפים לסידור ובחירת ארון
עיצוב
טיפים לסידור ובחירת ארון
"לפעמים כבר מהפגישה הראשונה ברור שזה לא סיפור של פרויקט אחד"
אדריכלות
"לפעמים כבר מהפגישה הראשונה ברור שזה לא סיפור של פרויקט אחד"
יוצאים לשטח - עבודות בוגרים 2010
תכנון
יוצאים לשטח - עבודות בוגרים 2010
פיטר סחלין
עיצוב
פיטר סחלין
עיצוב חדר שינה
עיצוב
עיצוב חדר שינה
הצבעוניות נמצאת בפרטים הקטנים
תכנון
הצבעוניות נמצאת בפרטים הקטנים
פרגולה מאלומיניום: יופי ופונקציונליות
תכנון
פרגולה מאלומיניום: יופי ופונקציונליות
"דלידה" היא חמארה אירופאית
אדריכלות
"דלידה" היא חמארה אירופאית
מהחזית אל השקט: פנטהאוז שנולד מתוך צורך בנשימה
תכנון
מהחזית אל השקט: פנטהאוז שנולד מתוך צורך בנשימה
GBC של Geberit - הקולקציה שכובשת את חדרי האמבט
אדריכלות
GBC של Geberit - הקולקציה שכובשת את חדרי האמבט
עיצוב הבית באמצעות טכנולוגיות מתקדמות
חומרים
עיצוב הבית באמצעות טכנולוגיות מתקדמות
מה חדש במטבח ובסלון?
עיצוב
מה חדש במטבח ובסלון?
השראות בתחום עיצוב בתים
תכנון
השראות בתחום עיצוב בתים
קומה 18 מול הים
תכנון
קומה 18 מול הים
עיצוב גינה אורבאנית
אדריכלות
עיצוב גינה אורבאנית
" החלל עצמו הוא הרקע - משם הכול מתחיל לקרות"
אדריכלות
" החלל עצמו הוא הרקע - משם הכול מתחיל לקרות"
שוברים קירות - בית במושב שעבר מהפך
אדריכלות
שוברים קירות - בית במושב שעבר מהפך
הפריטים הקטנים שעושים את ההבדל: איך לבחור מתנות חג שמשדרגות את עיצוב הבית?
אדריכלות
הפריטים הקטנים שעושים את ההבדל: איך לבחור מתנות חג שמשדרגות את עיצוב הבית?
האסתטיקה של מינימליזם: איך לעצב חללים בקווים נקיים?
עיצוב
האסתטיקה של מינימליזם: איך לעצב חללים בקווים נקיים?
משרד עו"ד איתן מהולל ושות'
חומרים
משרד עו"ד איתן מהולל ושות'
בונים או משפצים? ודאו שיש לכם קליל מקורי
טכנולוגיה
בונים או משפצים? ודאו שיש לכם קליל מקורי
?עיצוב משרד נשי, יש דבר כזה
תכנון
?עיצוב משרד נשי, יש דבר כזה
נציג חברת BIG - ממובילי זירת האדריכלות העכשוית מרצה אורח בכנס בנייה ירוקה 3
חומרים
נציג חברת BIG - ממובילי זירת האדריכלות העכשוית מרצה אורח בכנס בנייה ירוקה 3
בין העבר להווה - שיפוץ בית באיטליה
אדריכלות
בין העבר להווה - שיפוץ בית באיטליה
עיצוב משרד בסגנון חדשני וצעיר
חומרים
עיצוב משרד בסגנון חדשני וצעיר
איך משדרגים דירה באמצעות עיצוב פנים נכון
תכנון
איך משדרגים דירה באמצעות עיצוב פנים נכון
עיצוב ותכנון מלונות בעולם
חומרים
עיצוב ותכנון מלונות בעולם
כמו מבטן האונייה
אדריכלות
כמו מבטן האונייה
תכנון מא' עד ת'
אדריכלות
תכנון מא' עד ת'
אם לגור בתל אביב, אז בדירה הזו
אדריכלות
אם לגור בתל אביב, אז בדירה הזו
גבוה מעל הים
תכנון
גבוה מעל הים
עיצוב דירת גג- לחיות עם ספרים
תכנון
עיצוב דירת גג- לחיות עם ספרים
קליל: אוהבים מינימליזם, אבל לא רק
אדריכלות
קליל: אוהבים מינימליזם, אבל לא רק
עיצוב חם - הסטייל של רגע הקפה שלך
תכנון
עיצוב חם - הסטייל של רגע הקפה שלך
דבר אלי בפרחים  (זרעים, פקעות ובצלים)
אדריכלות
דבר אלי בפרחים (זרעים, פקעות ובצלים)
התכנון ישראלי, הווייב אמריקאי
אדריכלות
התכנון ישראלי, הווייב אמריקאי
"פריסקופטיבה" - תערוכת עיצוב מקומי
אדריכלות
"פריסקופטיבה" - תערוכת עיצוב מקומי
וילה באוויר
תכנון
וילה באוויר
לעצב את גינת הבית בעלויות משתלמות
אדריכלות
לעצב את גינת הבית בעלויות משתלמות
עיצוב דירת גג בתל אביב
תכנון
עיצוב דירת גג בתל אביב
אין עתיד לאדריכלות הישראלית?
אדריכלות
אין עתיד לאדריכלות הישראלית?
קולטי אדים מעוצבים
תכנון
קולטי אדים מעוצבים
היפה בוורוד
אדריכלות
היפה בוורוד
מוצרי חשמל במטבח
תכנון
מוצרי חשמל במטבח
גאונות אדריכלית של 3 דונם
אדריכלות
גאונות אדריכלית של 3 דונם
המשקפיים של מירון לוי
עיצוב
המשקפיים של מירון לוי
עיצוב ממקום אחר - 108
חומרים
עיצוב ממקום אחר - 108
מגמות התאורה החמות לשנת 2024
תכנון
מגמות התאורה החמות לשנת 2024
שיפוץ דירה- מחלל מיושן למרחב מסוגנן
תכנון
שיפוץ דירה- מחלל מיושן למרחב מסוגנן
קירות שהם יצירות אמנות
עיצוב
קירות שהם יצירות אמנות
עיצוב משרד בניחוח נשי
עיצוב
עיצוב משרד בניחוח נשי
עיצוב סקנדינבי - כוחה של מסורת
תכנון
עיצוב סקנדינבי - כוחה של מסורת
בין עבודה ידנית לתחכום טכנולוגי
אדריכלות
בין עבודה ידנית לתחכום טכנולוגי
סוד הדלת הנעלמת
עיצוב
סוד הדלת הנעלמת
מבצעיםוהטבות
תכנון
מבצעיםוהטבות
עיצוב הבית עד אחרון הפרטים
אדריכלות
עיצוב הבית עד אחרון הפרטים
מרחב במפלסים
אדריכלות
מרחב במפלסים
יש ג'ונגל בעבודה שלי
חומרים
יש ג'ונגל בעבודה שלי
על לוח לבנו: המדיניות האקולוגית של EGGER
עיצוב
על לוח לבנו: המדיניות האקולוגית של EGGER
המדריך האולטימטיבי לאביזרים לסלון: הוספת הקישוטים האחרונים
תכנון
המדריך האולטימטיבי לאביזרים לסלון: הוספת הקישוטים האחרונים
תערוכת המשרדים בקלן אוקטובר 2008
אדריכלות
תערוכת המשרדים בקלן אוקטובר 2008
עיצוב דירה עם תקציב מצומצם בהר הדר
תכנון
עיצוב דירה עם תקציב מצומצם בהר הדר
צבעים שמספרים סיפור: צבעי המטבח של ישראל
תכנון
צבעים שמספרים סיפור: צבעי המטבח של ישראל